Een mooiere wereld door woordgebruik

Een mooiere wereld door woordgebruik

 

Onze wereld wordt gekleurd door woorden. Sommige woorden snijden door onze ziel, terwijl anderen ons juist in slaap sussen. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ is een bekende uitspraak die aangeeft dat dat je beter even goed kan nadenken voordat je iets uitspreekt. Want zodra je de woorden hebt uitgesproken ben je verantwoordelijk voor de gevolgen.

Boeddha zei: “woorden hebben de macht om zowel te vernietigen als te genezen. Wanneer ze oprecht en liefhebbend zijn, kunnen ze de wereld veranderen.”

We zijn allemaal wel eens verraden door iemand met leugens of valse voorwendselen. Ook weten we allemaal hoe hoe verleidelijk het is om daarna wraak te nemen door degene daarna af te kraken met vlijmscherpe woorden.

Het is prettig om te leven in een wereld waarin je vrijuit kan spreken zonder bang te zijn voor (verbale) intimidatie. Een manier om zelf bij te dragen aan een veilige wereld is om negatieve gedachten niet in je taalgebruik toe te laten.

Bekende sprekers, politici, coaches, schrijvers en marketing specialisten beseffen al lang hoe groot de impact is van slim gekozen woorden om een beeld of een emotie op te roepen. Om je eigen standpunt helemaal duidelijk te maken en miscommunicatie, verwarring of gekwetste gevoelens te vermijden, volgen hieronder een drietal tips:

1.  Vermijd zinloos geroddel en negatief geklets over anderen

Leg jezelf aan banden op dit vlak. Shakespeare zei ‘When words are scarce, they are seldom spent in vain’ . Hiermee bedoelde hij dat wanneer je niet meer negatief over anderen praat, er ruimte ontstaat om te spreken over wat je werkelijk beweegt. Veel van ons zijn al opgevoed met de wijze uitspraak van onze ouders of grootouders: ‘als je niks aardigs weet te zeggen, zeg dan niks.”

Als je woorden niet bijdragen aan een betere (leef)omgeving, dan verspil je ook je eigen tijd en energie.

2.  Spreek jouw waarheid

Wanneer je steeds beter wordt in het uitbannen van zinloos geroddel, kan je je energie richten op je eigenlijk wil vertellen vanuit jouw waarheid en vanuit jouw hart. Dit kan een grote uitdaging zijn. Het vergt van je dat je je eigen angst overwint en je anderen vertelt wat je diep van binnen bezighoudt. Zonder iets of iemand de schuld te geven.

Hoe vaker je dit doet hoe meer je zal merken dat de reacties van anderen je koers niet (meer) bepalen. Je spreekt jouw waarheid. Deze waarheid hoeft niet altijd leuk of aardig te zijn. Je hoeft je boodschap niet te veranderen. Je vindt alleen een manier om het zo te brengen dat het de ander in zijn of haar waarde laat. Als je dit onder de knie krijgt ben je ook niet meer bang om uit te spreken wat jou raakt. Je bent trouw gebleven aan je zelf en hebt respect getoond aan de ander.

3. Luister goed naar de ander

Als je wil dat jouw woorden bij de ander aankomen, betekent het ook: met een open vizier luisteren naar iemand. Geduld is daarbij het sleutelwoord. De kunst van het luisteren vraagt van je dat je langzaam en rustig afstand kan nemen van wat er gezegd wordt en dat je je niet laat leiden door emoties en ingesleten reactie-impulsen. De woorden van iemand even laten bezinken geeft je vaak de gelegenheid om te reageren zonder dat er een (machts)strijd ontstaat.

Tot slot

Niemand staat als een heilige compleet boven geroddel of een leugentje (om bestwil). Het betekent hard werken aan je zelf om te werken aan een mooiere wereld. Niet alleen om de wereld van een ander te verbeteren maar ook die van jezelf. We leven tenslotte in dezelfde wereld en zijn allemaal verbonden met elkaar.

Als we allemaal vanuit een oprecht verlangen ons best doen om onze woorden met zorg en compassie uit te spreken, dragen we bij aan een mooiere wereld. Zoals Boeddha al zei: “woorden hebben de macht om zowel te vernietigen als te genezen. Wanneer ze oprecht en liefhebbend zijn, kunnen ze de wereld veranderen.”

 

Back to Buddha
22 december 2011


 

 

Getagd met , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*