De kracht van Mudra’s

Deze yoga-oefeningen heb je zo in de vingers

Een “mudra” is een handgebaar, net als een “mantra” een geluid is en de “mandala” een beeld of gedachte. Een mudra is een bepaalde positie van je handen die de energiebanen in je vingers met elkaar verbindt. Als de topjes van specifieke vingers elkaar aanraken, komt er energie los. Deze energie heeft direct effect op je fysieke en energetische lichaam.

Sommige mudra’s zijn ontworpen om je fysieke lichaam te helen en anderen zijn weer ontworpen om je spirituele lichaam te beïnvloeden. De fysieke mudra’s helpen je bijvoorbeeld bij  het verlichten van buikpijn, het stimuleren van je nieren, en het tot rust komen in je hoofd. Spirituele mudra’s kunnen je bijstaan om andere mensen te vergeven, je woede te temperen, of je energieniveau te verhogen. In feite zijn er honderden verschillende mudra’s. Je kan ze allemaal direct toepassen maar het wordt wel aanbevolen ze een voor een te leren.

Hieronder vind je drie heel bekende mudra’s.

Pran mudra (Levens-mudra)Back to Buddha

Deze mudra stimuleert de basis Chakra, de energiekanalen in je benen, en de kleine chakra’s in het midden van de voeten. Deze mudra heet ook wel de Levens-mudra. Het verhoogt het energieniveau, vermindert vermoeidheid en verbetert je gezichtsvermogen. Het geeft je vastberadenheid en zelfvertrouwen. Verder wordt de mudra vaak gebruikt in combinatie met behandelingen voor oogziekten.

Strek je wijs-en middelvinger, plaats je duim tegen je ringvinger en je pinkvinger, zodat deze een cirkel vormen. Haal diep, langzaam en normaal adem. Concentreer je op je basischakra en de zolen van je beide voeten. Doe de mudra 5  tot 30 minuten.

Kennis mudra

Back to Buddha

Deze mudra stimuleert het vermogen om te leren en te onderwijzen. Het is mudra van kennis en wijsheid. Deze mudra brengt een betere verbinding tot stand tussen je beide hersenhelften. De verbindingen tussen je beide hersenhelften vormen de basis voor inspiratie en vergaren van nieuwe kennis. De Kennis Mudra is ook nuttig voor het verwerven van wijsheid van je Hogere Zelf. Met deze wijsheid wordt het makkelijker om objectief naar een situatie te kijken en jezelf te ondersteunen. Veel beelden van boeddhistische goden worden afgebeeld met dit gebaar.

De Kennis Mudra wordt uitgevoerd met je handpalmen naar voren gericht en je vingers naar boven. Raak je duim en wijsvinger aan bij de uiteinden. Adem normaal, ontspan je geest en richt je op harmonie en vrede. Doe de mudra tenminste 5 minuten.

Genezende mudra

Back to Buddha

De Genezende Mudra wordt vaak afgebeeld en gebruikt door de Boeddha met de naam Sange Menla. Sange Menla gaf de kennis van de geneeskunst door aan de boeddhisten. De mudra helpt je lichaam om een omgeving te scheppen die jou ondersteunt, zodat een (medische) behandeling een betere kans van slagen heeft. De mudra is niet bedoeld ter vervanging voor de behandeling van reguliere artsen, het is bedoeld voor het ondersteunen en verlichten van pijn en ongemak.

De handpositie voor de Genezende Mudra is hetzelfde als voor de Kennis Mudra, maar dan met je vingers naar beneden. Adem diep in en uit. Doe de mudra tenminste 5 minuten.

Back to Buddha
Mei 2018